Ritbewijzen verstrekken en taxameterplicht

Gewijzigd op Do, 3 Nov, 2016 om 11:31 AM

Hoef ik geen ritbewijzen meer te verstrekken binnen de nieuwe wet?

In de wet stond dat de vervoerder na afloop van de rit de consument een ritbewijs moet verstrekken. Deze is waardevol omdat hij dan gemakkelijk een klacht in kan dienen en omdat de chauffeur en ondernemer daardoor niet anoniem kunnen blijven. Dit zou echter betekenen dat een chauffeur in overtreding is wanneer de consument het ritbewijs niet aanneemt. Daarom is de verplichting veranderd in het op kenbare en transparante wijze aanbieden van een ritbewijs. Met die wijziging is het tevens mogelijk om dit niet per se schriftelijk maar ook elektronisch aan te bieden, bijvoorbeeld wanneer een taxirit via een app wordt besteld. Andere manieren zijn via een e-mail of SMS. Het aanbieden van een fysieke ritbon is dan ook niet verplicht.

Is een elektronisch ritbewijs ook toegestaan bij ritten die op de openbare weg worden aangeboden?

Voor deze taxiritten blijft een fysiek ritbewijs verplicht. Hier hoeft het bewijs dus ook niet per definitie verstrekt te worden, maar moet het wel verplicht fysiek worden aangeboden. Alternatieven zijn daar niet toegestaan. Hiervoor is gekozen om te voorkomen dat de consument op straat afhankelijk wordt gemaakt van digitale middelen om informatie te verkrijgen over de rit.

Wanneer geldt er geen taxameterplicht meer?

Een taxameter maakt de tarieven van de rit voor de consument zichtbaar en waarborgt een betrouwbare berekening wanneer deze volgens de regelgeving geijkt is. De taxameterplicht draagt daardoor momenteel bij aan de betrouwbaarheid van taxivervoer in het algemeen. Deze geldt niet voor contractvervoer, omdat hier de ritprijzen transparant en voorafgaand aan de rit zijn vastgelegd. Voor taxivoertuigen waarbij uitsluitend de mogelijkheid is voor vervoer op basis van een vast (eind)tarief per rit, vervalt daarom nu ook die verplichting. De consument weet namelijk in alle gevallen waar hij aan toe is. Dit geldt dus uitsluitend voor taxi’s op de bestelmarkt, waarbij altijd het tarief vooraf duidelijk is en niet kan worden aangepast tijdens de rit. In het kader van de handhaving is het aan de chauffeur om aantoonbaar te maken dat het voertuig uitsluitend gebruikt wordt voor vervoer tegen vaste tarieven per rit.

Voor wie blijft de taxameterplicht gewoon gelden?

Staatssecretaris Dijksma heeft de aanbeveling uit de consultatie overgenomen om de vrijstelling van de taxameterplicht voor taxivervoer aangeboden op de openbare weg (bijvoorbeeld een taxistandplaats) uit te sluiten. Het wordt niet wenselijk geacht dat een consument vanaf een standplaats gedwongen wordt tegen een vast tarief per rit vervoerd te worden, omdat in het voertuig geen taxameter aanwezig is.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren